Tuesday, March 29, 2011

Bila Burung Kakaktua Peliharaan Sam Kemetot Bersuara.


                                

Pengarah Biro Pendidikan AMK Malaysia berkata sambutan menggalakan yang diterima di Karnival Kerjaya Pemuda BN 2011 yang baru lalu membuktikan bahawa anak muda terutama dikalangan graduan mengalami masalah pengangguran dan pekerjaan tidak mengikut taraf pendidikan yang serius.

Kata Mohd Saifullah Mohd Zulkifli, tidak hairan kehadiran yang ramai ke karnival itu menuntut tindakan yang lebih tegas menyelesaikan masalah pengangguran. Karnival semata-mata tidak mampu menyelesaikan masalah graduan bekerja. Ini melibatkan langkah kerajaan mengurus ekonomi dan tatakelola yang baik bagi memperbanyakkan peluang pekerjaan baik diperingkat kerajaan mahupun swasta.

Menurut burung kakak tua yang pandai berkata-kata ini lagi, dasar kerajaan Barisan Nasional yang boros, mengkayakan syarikat kroni dengan projek mega dan masalah rasuah yang melebar dalam pentadbiran kerajaan menjadikan negara muflis dan akhirnya dana bagi membaiyai peluang-peluang pekerjaan dikurangkan di peringkat kerajaan dan pelabur tidak berminat melabur akibat rasuah dan dasar ekonomi yang berat sebelah. Sumber: harakahdaily.net

Seperti yang dijangka, AMK begitu iri hati dengan kejayaan program yang dianjurkan oleh Pemuda BN tempoh hari. Mereka amat takut jika Pemuda BN berjaya mendekati golongan muda dan amat berharap agar program tersebut gagal. Jika gagal, maka bolehlah mereka bersorak dan bertepuk tangan ramai-ramai bersama Sam Kemetot. Tapi akhirnya harapan kotor dan busuk mereka tak jadi kenyataan.

Jadi sebagai jalan terakhir untuk memburuk-burukkan Pemuda BN dan Pemuda UMNO, maka tampillah seekor burung kakaktua peliharaan Sam Kemetot memberi pandangan yang entah apa-apa seperti diatas. Dia ingat dia pandai, tapi apa yang keluar dari mulutnya menunjukkan dia berfikir bukan menggunakan otak...tapi menggunakan lutut. Kata burung kakaktua tersebut, sambutan yang diterima dalam program itu membuktikan masalah pengangguran yang serius di Malaysia.

Baik punya konar baring dia buat...

Wahai burung kakaktua, masalah pengangguran ini bukan sahaja dihadapi oleh Malaysia, tapi dihadapi juga oleh kebanyakan negara didunia. Negara maju dan kukuh ekonominya pun ada jugak masalah pengangguran. Tapi masalah pengangguran di negara ini taklah seteruk dan seserius mana.

Ada kamu lihat golongan muda sampai terpaksa berhijrah beramai-ramai keluar negara mencari peluang pekerjaan seperti yang dilakukan warga Indonesia, Filipina, Bangladesh dan lain-lain negara? Lagi pun kalau tak kerana jumlah pengangguran yang tinggi di Kelantan, jumlah keseluruhan kes pengangguran didalam negara akan menjadi lebih rendah.

Apa yang diusahakan oleh Pemuda BN yang ditunjangi Pemuda UMNO tersebut adalah sebagai salah satu usaha untuk menurunkan kadar pengangguran sedia ada. Itu adalah langkah pertama yang dibuat oleh Pemuda BN sebelum diteruskan dengan usaha dan perancangan-perancangan yang lain. Janganlah pulak kamu fikir dengan sekali buat program macam tu terus selesai masalah pengangguran. Itu bangang namanya.

Pemuda AMK pula apa sumbangannya untuk mengatasi masalah pengangguran tersebut? Haram satu pun tak ada. Yang AMK pandai buat hanyalah melakukan demonstrasi jalanan mengutuk kerajaan pagi petang siang dan malam. Berapa ribu peluang pekerjaan yang dapat direbut oleh golongan muda yang hadir menyertai demo haram anjuran AMK? Cerah ke masa depan mereka dengan menyertai demonstrasi? Cuba kamu jawab.

Encik Saifullah yang bijak bukan main lagi meminta kerajaan mengurus ekonomi dengan baik agar banyak peluang pekerjaan dapat diwujudkan. Ewahhh! Sebelum nak bercakap tu ada baiknya kamu berfikir ataupun cermin muka sendiri dulu. 

Tindakankan bodoh Pakatan Hapraklah yang sebenarnya banyak menyumbang kepada pertambahan bilangan penganggur. Demonstrasi jalanan yang dianjurkan oleh Pakatan Haprak telah menyebabkan pelabur-pelabur yang berpotensi dan mampu memberi peluang pekerjaan hilang keyakinan untuk melabur dinegara ini. Lepas tu nak salahkan kerajaan...banyak cantik kamu punya muka!

Lepas tu sedap-sedap saja mulut kamu menuduh dasar kerajaan BN boros dan mengkayakan syarikat kroni. Yang boros dan mengkayakan syarikat kroni sebenarnya adalah puak-puak kamu sendiri. Tengok saja macam mana rakusnya Yayasan Selangor melahap lebih RM6 juta yang kononnya bertujuan untuk menukar alat ganti, menyelenggara dan membaiki kenderaan milik yayasan bagi tempoh 11 bulan.

Itu yang nampak, yang tak nampak entah berapa banyak pulak la agaknya yang disebat. Pandai kamu buat-buat tak nampak dengan taik didepan hidung ya!

Janganlah hanya pandai menuding jari menyalahkan kerajaan itu dan ini, sedangkan kamu dan AMK hanya duduk terkangkang tanpa langsung berbuat apa-apa yang boleh membantu golongan muda. Yang kamu tahu hanyalah berpolitik 24 jam dan mengutuk usaha murni pihak lain yang menjadi seteru politik kamu. Haprak punya kepala hotak! No comments: