Saturday, February 25, 2012

Kisah Benar Pelajar Dapat Bantuan Allah Waktu Peperiksaan.
Kita off cerita politik pagi-pagi sabtu ni.

Horas! terjumpa dan membaca kisah ini diwall FB seorang rakan.

Rakan-rakan pembaca sekalian nilailah sendiri kisah ini, samada ianya memang benar-benar terjadi atau pun sekadar rekaan.

Tapi pada Horas!, yang pasti, jika Allah SWT menghendaki sesuatu perkara itu terjadi...maka ianya akan terjadi. 

Ini kisahnya....
Ini adalah kisah benar yang berlaku di dewan peperiksaan di salah sebuah sekolah. Kisah ini diceritakan oleh salah seorang guru wanita yang berada dalam dewan peperiksaan tersebut.
Terdapat salah seorang pelajar masuk ke dewan peperiksaan dalam keadaan keletihan dan tertekan. Dia duduk di tempat yang telah dikhaskan untuknya.
Kemudian dia menerima kertas ujian dan setelah berlalu masa ujian beberapa ketika guru tersebut mendapatinya tidak menulis apa-apa pun pada kertas jawapannya sehingga berlalu separuh masa peperiksaan. Maka guru tersebut mula memberi perhatian yang lebih kepadanya. 
Tiba-tiba pelajar tersebut mula menulis dan menjawab semua soalan dengan pantas dan ini mengejutkan guru yang memerhatikannya sejak tadi. Pelajar tersebut menjawab semua soalan peperiksaan dengan baik. 
Ini menambahkan lagi rasa ragu-ragu pada guru tersebut dan dia beranggapan pelajar tersebut telah menggunakan taktik baru dalam meniru. Tetapi guru tersebut tidak menjumpai apa-apa tanda yang pelajar itu telah meniru dalam peperiksaan. 
Setelah pelajar itu menyerahkan kertas jawapannya, guru telah bertanya kepadanya apa yang berlaku sebenarnya. 
Dan jawapannya amat mengejutkan dan menyentuh perasaan. Tahukah anda apakah jawapan pelajar itu? 
Pelajar tersebut menceritakan : “semalam saya berjaga sepanjang malam sehingga subuh. Saya dalam keadaan tidak sihat dan menjaga ibu saya yang sakit tanpa sempat untuk mengulangkaji untuk ujian keesokannya. Maka sepanjang malam saya menjaga ibu dan saya datang menghadiri peperiksaan dengan harapan aku dapat melakukan sesuatu dalam peperiksaan nanti. 
Saya melihat soalan-soalan namun tidak dapat menjawabnya. Saya hanya berdoa kepada Allah dengan amalan terbaik yang saya lakukan iaitu berbakti kepada ibuku semata-mata kerana Allah. 
Tidak lama selepas itu, Allah memakbulkan doa saya dan seolah-olah saya nampak buku di depan. Saya mula menulis dengan pantas. Itulah yang saya dapat dan amat bersyukur kepada Allah kerana menerima permohonan saya. 
Kisah yang menakjubkan ini menjelaskan bahawa betapa besarnya ganjaran berbuat baik kepada ibu bapa dan merupakan amalan yang paling Allah sukai. Maka Allah membalasnya dengan memberi kebaikan kepadanya kerana berbakti kepada orang tua. 
Aku menyeru kepada sesiapa yang masih mempunyai ibu dan bapa agar berbaktilah kepada mereka untuk mencari keredaan Allah sebelum mereka pergi meninggalkan kita.

2 comments:

hangkedee said...

Setuju 100%.peristiwa begini pernah juga saya alami saat genting peperiksaan dan kesakitan ibu masuk ICU.Insyaalah.tanpa rugutan dan pertolongan Illahi.kita berjaya.

M Yusof A said...

Kalau Rasulullah saw sendiri mengucapkan supaya mentaati ibu sehingga 3 kali apabila ditanya oleh sahabat, maka kita lakukanlah dgn sebaik-baiknya. "Kasih ibu dan mengasihi ibu akan membawa kita kesyurga, insyaallah".

Peristiwa begini juga pernah terjadi kpd saya dan saya dapat merasakan balasan Allah swt walau pun masih didunia lagi.

Kpd mereka yg masih mempunyai ibu didunia ini, ambillah peluang ini dgn sepenuh keikhlasan dihati, pasti Tuhan akan membalas pengorbanan kita didunia dan diakhirat.